1. EEN GELDCLIP IS GEEN OVERBODIGE LUXE

De munteenheid van Oezbekistan is de Oezbeekse sum. Voor één euro krijg je om en bij de 9.500 sum in handen. Logisch dus dat je heel snel een hoop biljetten in handen gedrukt krijgt. Heb je altijd al met een flinke smak papiergeld op zak willen lopen en met stapels flappen willen uitpakken, dan kan je geluk hier niet op. Bereid je voor op flink wat telwerk en een pak geld om u tegen te zeggen. Honderd dollar krijg je amper in je zak gestopt! De Oezbeken tellen razendsnel, een spektakel op zich om te zien.

2. LEER OP VOORHAND EEN PAAR WOORDJES RUSSISCH

Hoewel de kennis van het Engels er met grote sprongen op vooruit gaat in Oezbekistan, spreken – zeker buiten de toeristische gebieden – heel weinig mensen Engels. Een paar woordjes Russisch kunnen je zeker en vast heel wat verder helpen. Een kleine moeite, een groot resultaat.

3. GELD WISSELEN, DE ZWARTE MARKT IS OPGEDOEKT.

Eerst en vooral: pinnen is niet evident in Oezbekistan. Neem dus steeds voldoende cash mee. Ter plekke wisselen is dan weer geen probleem. Waar een tijdje terug de zwarte markt nog welig tierde, is dit sinds kort minder het geval. Bij de banken krijg je nu even scherpe wisselkoersen, dus je tot onofficiële geldwisselaars wenden is niet meer nodig.

4. JE HEBT NOG STEEDS EEN VISUM NODIG

Een tijdje geleden gingen er stemmen op dat een visum niet meer verplicht zou worden voor Oezbekistan. Jammer genoeg heeft de Oezbeekse regering beslist om de wijziging in visumregels uit te stellen tot 2021. Hou er dus rekening mee dat je een visum dient aan te vragen voor je duur van je verblijf in Oezbekistan. Dit kan je hier, bij de ambassade van Oezbekistan in Brussel.

5. JE VERPLAATSEN IS REDELIJK EENVOUDIG

Om je vlot te verplaatsen in Oezbekistan hoef je echt geen kameel meer te nemen zoals vroeger in de tijd van de karavaanroutes. Binnenlandse vluchten zijn spotgoedkoop, de steden zijn goed met elkaar verbonden en ook de moderne hogesnelheidstrein brengt je tegen een lage kost van stad a naar stad b. In de steden zelf vind je meer dan voldoende taxi’s. De goedkoopste manier om je te verplaatsen is simpelweg meerijden met een wagen die passeert. Dit is hier heel gebruikelijk én veilig. Je spreekt wel het best vooraf een prijs af om discussies te vermijden.

6. HOUD WAT PLAATS IN JE BAGAGE VRIJ

In Oezbekistan ontdek je niet enkel de prachtige steden Samarkand, Bukhara en Tashkent, ook de ambachtslui leveren er puik werk. Keramiek, handwerk en natuurlijk zijde: je vindt het hier in overvloed. Het kost amper wat en je hebt unieke stukken die in je interieur perfect tot hun recht komen.

 

7. ENKEL MANNEN SCHUDDEN ELKAAR DE HAND

Elkaar de hand schudden is in Oezbekistan gebruikelijk, maar dan wel enkel bij mannen. Als vrouwen elkaar ontmoeten geven ze elkaar een klopje op de rug. Na het schudden van de hand, wordt de linkerhand trouwens naar het hart gebracht om zo aan te geven dat de groet uit het diepste van het hart komt.

Nog enkele korte wist-je-datjes 

• Bij een eerste ontmoeting hoort thee. Is de thee te warm blaas dan niet, maar draai het kommetje rond.

• Brood is heilig in Oezbekistan. Leg het niet op de grond, gooi het niet weg en als je het aangeboden krijgt neem dan altijd een stukje aan.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Perfect tijdens de herfst? Belgrado!

Al plannen aan het smeden voor een citytrip in de herfst? Dat begrijpen we ...

In alle luxe varen op de Japanse binnenwateren

Natuurlijk kan je je wentelen in de luxe van een fenomenaal hotel, maar waarom ...

6 tips voor reizen in Mexico

Backpacken in Mexico, het wordt steeds populairder. Niet zo gek, want dit kleurige en ...

Travel Talks: Milan’s Trip to Bali!

Milan Pieteraerents werkt als graphic designer bij Connections en heeft al heel wat mooie ...

Subscribe to our newsletter

You have successfully subscribed to the newsletter

There was an error while trying to send your request. Please try again.

THE TRAVELLING GENERATION will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.