Uzebekistan: Zijdezacht van Tashkent over Samarkand naar Buchara

ZIN IN EEN SPROOKJE DAT DAN MISSCHIEN WEL GEEN 1001 NACHTEN ZAL DUREN, MAAR WEL DEZELFDE CHARME HEEFT? HET ONBEKENDE EN DUS NOG ONBEMINDE UZBEKISTAN VERVULT JE DROMEN. DEZE BAKERMAT VAN CULTUUR, PROMINENT GELEGEN OP DE ZIJDEROUTE, VRAAGT EROM OM ONTDEKT TE WORDEN. GINO NAUWELAERS – MARKETING MANAGER BIJ CONNECTIONS – TROK RECENT NAAR UZBEKISTAN OM MET EIGEN OGEN TE AANSCHOUWEN WAT HET LAND IN PETTO HEEFT. ZIJN INSIDER TIPS LEES JE HIERONDER.

FIRST STOP: TASHKENT

Landen doe je op Taskhent, een bruisende metropool, die voor een vertekend beeld kan zorgen. “Als je blind landt waan je je in Parijs of een Spaanse grootstad. Brede lanen, tientallen parken en fonteinen en een modern metronetwerk dat je doorheen de hele stad brengt”, blikt Gino terug. “Enkel de regio in het noordwesten van de stad met de befaamde Chorzu-bazaar en even verderop het religieuze centrum, verwijzen naar de authentieke geschiedenis van dit land. Het leven is hier spotgoedkoop. Voor 5 euro per persoon geniet je van een heerlijke maaltijd en taxi’s zijn heel voordelig. Wat je zeker moet doen? Rondom het Amir Temurplein bots je op monument na monument, terwijl even verderop hippe modemerken de deuren van hun shops openen. Ook de Chorzu-bazaar, waar oudere Oezbeken hun waren aanprijzen is een must visit. Zet je zeker ook ergens neer op één van de gezellige terrasjes en proef van een heerlijke Plov. Dit is hét typische gerecht uit het Midden-Oosten en alle varianten smaken hier verrukkelijk.”

Chorzu Bazaar

Hotel 
Hotel Uzbekistan

Flits jezelf terug naar de Sovjettijd en overnacht in dit groot en opvallend hotel gelegen aan het Amir Temur-plein. Het mag er dan wat oubollig uitzien, het hotel is wél van de nodige faciliteiten voorzien. De kamers zijn ruim en comfortabel. Reken op 40 euro per nacht per persoon.

SECOND STOP: SAMARKAND

“Als je maar één bestemming in Uzbekistan aandoet, laat het dan deze zijn! Dit is het absolute hoogtepunt van de zijderoute. Je krijgt hier een perfect beeld van de weelde en rijkdom die de parels van de zijderoute uitstralen. Sprookjesachtige – vaak blauwe – koepels, moskeeën, madrassen en héél veel mozaïeken, dat is wat je hier mag verwachten. Tel daar nog een heel aantal minaretten bij en de Shah-i Zinda necropolis en je krijgt een flinke portie cultuur en architectuur voor de kiezen geschoven. De twee belangrijkste bezienswaardigheden zijn zonder twijfel het verbluffende Registan plein, waar 3 madrassen hoog boven alles en iedereen uittornen en de Bibikhanum moskee. Een moskee met een bijzonder verhaal, dat je je ter plaatse zeker moet laten vertellen”, geeft Gino aan.

Andere stops die de moeite meer dan waard zijn: de Siab bazaar en Ulug Beg’s astrologisch observatorium.

Weet trouwens dat de stad makkelijk te voet te ontdekken valt.

Hotel 
Hotel Bibikhanum

“Een echt spotgoedkoop topadresje. Reken op ongeveer 60 euro per kamer per nacht. Je ontbijt er op het dakterras, hebt een schitterend panoramisch zicht en je kan de koepels en moskee bijna aanraken. De kamers zijn verzorgd en lokaal ingericht. Ben je er op tijd bij, dan is er ’s ochtends zelfs show cooking voorzien. Die heb ik jammer genoeg gemist”, glimlacht Gino.

LAST STOP: BUCHARA

De meest authentieke stop op de trip. “Bereid je maar voor op een ‘larger-than-life experience’. De monumenten staan er op korte afstand van elkaar. Het historische centrum is amper 1 vierkante kilometer groot en is beschermd Werelderfgoed door UNESCO. Bezoek zeker een aantal moslimscholen, het fort of één van de tientallen musea. ’s Avonds is het overigens heerlijk dineren aan een centraal gelegen bassin tussen Lyabi Hauz en Khanakha. Kies een restaurantje uit, betaal amper wat en geniet van de muzikanten en de sfeer. Een sprookje, zeker gezien de feeërieke verlichting.”

Hotel 
Lyabi House

Een authentiek adresje, in de stijl van de lokale madrassah. Je verblijft er in een sprookje van duizend-en-een-nacht. Je slaapt er op amper 30 meter van het centrale Lyabi Hauze plein. Voor 50 euro per kamer slaap je prinsheerlijk.

Verplaatsingen 

“De afstand tussen Tashkent en Samarkand en vervolgens tussen Samarkand en Buchara is perfect overbrugbaar met de lokale hogesnelheidstrein. Op een 2-tal uur ben je ter plaatse en je reist heel comfortabel. Het kost je amper 25 euro voor een ticket. De afstand tussen Buchara en Tashkent is wel wat langer, maar ook hier biedt de trein een oplossing.”

Algemene info 

“Voor Uzbekistan heb je een visum nodig. Dit kost je 70 euro en reken op 5 werkdagen. Hou er rekening mee dat op veel plaatsen de kennis van het Engels beperkt is. Vaak is het met handen en voeten behelpen. Op restaurant kan je wel vaak in het Engels bestellen. De beste reistijd is april/mei en sept/okt. In de zomer is het er bloedheet, de temperatuur haalt er dan vlotjes 40 graden. Ben je niet wild van de trein, dan kan je ook nog altijd kiezen voor (goedkope) binnenlandse vluchten.

ONTDEK DE ZIJDEROUTE

Heeft dit relaas van Gino je verbeelding geprikkeld. Bij Connections vind je nu deze trip in het aanbod.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Een weekendje weg? Belgrado!

Zin in een weekendje weg? Mogen we je Belgrado suggereren? Misschien niet de eerste ...

7 niet te missen activiteiten in Kaapstad

Zuid-Afrika spreekt tot de verbeelding. Dit geweldige land heeft zoveel diversiteit in de aanbieding, ...

Subscribe to our newsletter

You have successfully subscribed to the newsletter

There was an error while trying to send your request. Please try again.

THE TRAVELLING GENERATION will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.