Oog in oog staan met een gorilla, het blijft voor heel wat mensen een droom en een once-in-a-lifetime experience. De Noorse Silvia pikte deze ervaring – die je trouwens kan boeken bij Connections – mee en we kregen de toestemming om haar verhaal over te nemen. Zo krijg jij alvast een exclusief voorsmaakje van deze wonderlijke trip.

“Gorilla’s spotten in Oeganda is zeker niet goedkoop – al is het wel een stuk voordeliger dan in het naburige Rwanda – maar het is uiteraard een magische belevenis. Ik zag ze zelf in het Bwindi Impenetrable National Park. We kwamen vroeg op de ochtend aan en kregen een korte briefing, voordat we werden opgedeeld in kleinere groepjes. Elk groepje kreeg een eigen familie gorilla’s toegewezen, waarna we de afdaling door de jungle konden inzetten”, blikt Silvia terug.

Gorilla Oeganda

Hoe zwaar is een gorilla trekking?

Voor mijn vertrek hoorde ik heel wat verhalen over hoe zwaar de trip was. Feit is dat het allemaal afhangt van waar de toegewezen familie gorilla’s rondhangt. Sommige groepen vinden de gorilla’s binnen de 30 minuten, terwijl andere groepen uren door de jungle moeten trekken om tot bij de apen te geraken. Technisch gezien is het zelfs mogelijk dat je helemaal geen gorilla’s te zien krijgt. Al sturen ze natuurlijk op voorhand wel trackers op pad, die in contact staan met de gidsen. Zo weten de gidsen waar de gorilla’s de vorige dag verbleven en vallen ze gewoonlijk vrij makkelijk te vinden.”

“Ons groepje deed er ongeveer een uurtje over om tot bij de gorilla’s te geraken. Hoewel er wel wat glijwerk aan te pas kwam en er een aantal steile afdalingen in het traject zaten, was de trip niet al te moeilijk. De terugweg was pittig bergopwaarts, maar duurde an sich maar 30 minuten en viel best mee. Hoewel onze tocht al bij al niet zwaar aanvoelde, waren we wel als laatste terug. De andere groepjes hadden zelfs een nog makkelijkere tocht achter de kiezen. Bovendien waren we veruit de jongste groep qua leeftijd. Laat je dus zeker niet afschrikken, iedereen kan het in principe.”

Een uurtje bij de berggorilla’s

“Eens we de familie gevonden hadden, kregen we ongeveer een uurtje om ze te observeren. Ik nam wel wat foto’s, maar uiteindelijk zat ik het merendeel van de tijd ze simpelweg te observeren. In principe moesten we 7 meter van ze vandaan blijven, maar de gorilla’s bleven rond en tussen ons lopen en sommige kwamen zelfs hun armen rond ons leggen! Toen ons uur er bijna opzat, besloot ook de familie dieper de jungle in te trekken. Terwijl ze vertrokken voelde ik de tranen van geluk opwellen.”

Enkele praktische zaken

Om de gorilla’s te gaan spotten heb je een permit nodig. In Oeganda betaal je een goede 600 dollar voor een trekking, maar in Rwanda loopt dit al snel op tot 1.500 dollar.

Qua kledij voorzie je het best verschillende lagen. Draag bij voorkeur waterdichte kledij en stop je broek in je sokken. Zo krijgen insecten geen kans. Neem wat te eten mee en vergeet natuurlijk je camera niet. Een litertje water moet in principe voldoende zijn om de trektocht door te komen.

Het verblijf

Waar Silvia in het Gorilla Friends Resort and Campsite verbleef, logeer je als je via Connections boekt in de Bwindi View Lodge of mits een supplement in de Gorilla Safari Lodge. Meer weten over deze trip, het verblijf of de bijkomende mogelijkheden. Spring zeker binnen in één van onze travel shops, ze vertellen je er met plezier alles over.

Bron l www.heartmybackpack.com

  • Show Comments

  • Inge

    Met stip op één op mijn bucket list. En nu nog meer goesting gekregen 🙂

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

5x de mooiste stadsparken voor je volgende citytrip

De herfstperiode is een fijne periode om op citytrip te gaan. Vaak kan je ...

7 super Instagram-worthy bestemmingen

Is reizen zonder je Instagram on point te houden ondenkbaar voor je? Ben je ...

Subscribe to our newsletter

You have successfully subscribed to the newsletter

There was an error while trying to send your request. Please try again.

THE TRAVELLING GENERATION will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.