De knoop is doorgehakt, de beslissing is genomen: je laat alles achter en trekt op wereldreis. Je vooruitzichten zijn geweldig, maar hoe pak je dit nu concreet aan? Bij het plannen van een wereldreis komt heel wat kijken, je begint er dus maar best op tijd mee. Hieronder kun je alvast een stappenplan vinden en heel wat tips en tricks om van jouw avontuur een succes te maken. Misschien zijn niet alle stappen op jouw reis van toepassing, maar je plukt er maar uit wat je kan gebruiken!

Waarmee beginnen?

Welke landen wil je zien, wat wil je beleven en waar gaat je hart sneller van slaan? Het bepalen van je reisroute en de landen die je wil doorkruisen, vormt een eerste belangrijke stap. Natuurlijk ben je ook gebonden aan een reisbudget. Wat reizen rond de wereld kost? Wel, daar is niet echt een eenduidig antwoord op mogelijk. Je maakt het zo duur of goedkoop als je zelf wilt. Bovendien kun je onderweg ook werken of ben je misschien een freelancer die wereldwijd zijn/haar ding kan doen. Hier vind je alvast een lijstje wat de nodige houvast kan bieden.

PS. Wil je de wereld verkennen dan kom je al een heel eind met een stevig mondje Engels. Bijkomende talen – Spaans is overigens een aanrader – zijn zeker een troef. Het maakt je avontuur soms net een tikkeltje makkelijker.

9 maanden voor vertrek

Goedkope vliegtuigtickets? Essentieel. Zo’n 9 maanden voor je vertrek begin je het best met deze te boeken. Dit kan je op eigen houtje, maar ook bij Connections staan ze je met raad en daad bij. Een beetje hulp van specialisten kan wonderen doen en je geld doen besparen.

Een alternatief? Een Round The World ticket. Bij dit ticket betaal je een vaste prijs op basis van afgelegde kilometers of een aantal stops. Zo heb je natuurlijk een perfect zicht op het totaalbudget. Enkele voordelen?

 • Je behoudt je flexibiliteit en kan vluchten wijzigen
 • Je betaalt niet bij voor dure vluchten
 • Je kiest zelf waar en wanneer je je volgende vlucht opneemt

Er zijn natuurlijk een aantal regeltjes aan deze tickets verbonden en op voorhand je route kennen is bij dit type ticket echt wel nodig. Informeer je dus grondig.

Wat je moet weten over een Round The World-ticket

Houd er rekening mee dat dit ticket slechts een jaar geldig is en dat je maar in één reisrichting kan vliegen. Concreet: altijd oostelijk of westelijk. Je moet dit ticket ook reserveren bij één luchtvaartalliantie. Let wel niet alle luchtvaartallianties bieden alle bestemmingen aan. Bovendien kun je niet profiteren van bijzondere tarieven en kortingen. Het kan dus voordeliger zijn om alsnog alles afzonderlijk te boeken.

6 maanden voor vertrek

Een bezoekje aan het tropisch instituut is noodzakelijk, het is immers tijd om je te laten vaccineren. Moet je je job opzeggen, verlof aanvragen of een andere regeling treffen, dan is dit het moment. Uiteraard begin je je in deze periode ook grondig te informeren over de landen en bestemmingen die je gaat aandoen. De voorpret kan beginnen! Huur je een huis? Zeg de huur dan tijdig op of ga in gesprek met de eigenaar. 

3 maanden voor vertrek

Je beseft het misschien nog niet, maar je gaat écht wel een tijdje van huis zijn. Het opzeggen van abonnementen, verzekeringen en andere administratie moet nu ongeveer gebeuren. Je wilt toch geen kosten laten lopen die niet nodig zijn?

Vraag je internationale paspoort aan of check of dat van jou nog lang genoeg geldig is. Bekijk wanneer je plant terug te keren en zorg dat je paspoort dan nog minstens 6 maanden geldig is. 

Uiteraard heb je ook de nodige visa nodig, dit kan je regelen via Visumcentrale.

2 maanden voor vertrek

Ga even zitten, want in deze periode komt er heel wat op je af. Even door die zure appel, want het paradijs wacht.

 • Stockeer of verhuis spullen die je niet meer nodig hebt
 • Zorg dat je ergens gedomicilieerd bent en laat je post doorsturen
 • Vraag een token aan bij de overheid zodat je je belastingen in het buitenland kan regelen en vraag eventuele nieuwe/bijkomende bankkaarten aan
 • Informeer bij de mutualiteit naar wat je moet doen om in orde te blijven
 • Breng al je administratie in orde
 • Vraag je internationaal rijbewijs aan

1 maand voor vertrek

Het begint te korten, tijd om de laatste zaken in orde te brengen. Activeer je bankkaarten en zorg dat je ze in het buitenland kunt gebruiken. Check ook maar even je gsm-abonnement en zorg dat je er in het buitenland mee kan werken als het nodig is. Heb je vreemde valuta nodig, haal deze dan in huis.

Het afsluiten van een reisverzekering is zeker geen overbodige must. Hiervoor kun je trouwens heel voordelig bij Protections terecht. Een beetje gemoedsrust, moest er toch iets voorvallen is nooit slecht. Een laatste medische check-up en tandartsbezoek past ook perfect in dit rijtje. Niet overal is de medische zorg even hoogstaand of je betaalt het peperduur. 

3 toffe & onmisbare reisaccessoires

Flight 001 – Spacepack
Je bagage compact en gestructureerde opbergen? De Spacepack van Flight 001, verkrijgbaar bij de Travel Shops van Connections is een onmisbaar item. Luchtdicht verpak je je kleding en de verschillende kleuren zorgen ervoor dat je onmiddellijk het juiste item vindt.

Iconspeak t-shirt met reissymbolen
Je letterlijk en figuurlijk met handen en voeten uitdrukken? Omdat de kans klein is dat je Swahili beheerst, kan je je met dit handige t-shirt uit de slag trekken. Gewoon even aanwijzen wat je wil zeggen en je staat al een heel stuk verder.

Pocket Wifi
Wifi tot in de verste uithoek van de wereld? Met de Pocket Wifi van Connections kun je altijd en overal je social media updaten en in contact blijven met vrienden en familie. En ja, je kan ook wat werk verzetten als je je echt niet kan bedwingen.

In de laatste week…

Print je tickets, scan alle belangrijke documenten in (paspoort, verzekering, vaccinatieboekje,…) en zet ze op een online drive, neem voldoende pasfoto’s mee, pak je rugzak en maak je klaar voor de reis van je leven. Een afscheidsfeestje hoort er natuurlijk bij. Wat er in die rugzak moet? Neem dit lijstje er alvast bij

Je wereldreis tot in de puntjes plannen?

Bij Connections beschikken ze over een team aan ervaren wereldreizigers. Wil je graag iets meer zekerheid en niet het gevoel hebben dat je er helemaal alleen voor staat, spring dan zeker eens een travel shop binnen. Zij geven je met plezier de nodige info en stippelen de reis mee voor je uit.

 

 • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

 • name *

 • email *

 • website *

You May Also Like

Op roadtrip door de States? Hier vind je 7 handige tips!

Staat een unieke roadtrip met een camper door de USA nog op je bucketlist? ...

RIGA: Een minder voor de hand liggend weekendje weg

Staat Riga op je bucketlist? Waarschijnlijk niet, bij heel weinig mensen doet de hoofdstad ...

Subscribe to our newsletter

You have successfully subscribed to the newsletter

There was an error while trying to send your request. Please try again.

THE TRAVELLING GENERATION will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.