Hoewel de term ‘Southern belles’ eigenlijk slaat op sjieke dames met hoepelrokken die alles afweten van sociale etiquette willen wij het hier vooral hebben over de muziekgenres die hier ontstonden. Er zit muziek en gratie in de manier waarop het warme, gesappige en kleurrijke volk van Virginia, Kentucky, Tennessee en Louisiana alle registers wisten open te trekken en nieuwe geluid de ether instuurden. Steden als Chattanooga, Nashville, Memphis en New Orleans speelden zich al snel de muziekgeschiedenis en de onsterfelijkheid in. Hun helden zijn gekend; hun muziek klinkt ook vandaag nog over alle landsgrenzen, status en kleurbarrières heen. Jazz, blues, rock-n-roll en country & western, dixiemuziek zijn een-voor-een instrumenten van vrede, vreugde en vermaak. Tijd dus voor een reis door 4 zuidelijke staten en door de tijd…

Chattanooga Choo Choo, all aboard!

Wie iets heeft met WWII kent zeker en vast het Glenn Miller Orchestra en allicht ook de 1941 film Sun Valley Serenade waarin het beroemde Chattanooga Choo Choo lied klinkt. Goed nieuws is dat de trein vandaag deel uitmaakt van het Choo Choo hotel in het originele, meer dan 100 jaar oude treinstation. Je kan er aan boord logeren en helemaal wegdromen in de sfeer van weleer. Een absolute must voor wie houdt van een flinke snuif nostalgie en zuiderse charme. De gratis WiFi brengt de oude song meteen tot leven. Wie liever live naar muziek luistert kan vaak terecht op Track 29 (waar anders?) en The Revelry room. Vlak in de buurt is er ook de Chattanooga Whiskey Distillery & The Songbirds Guitar Museum!

Nashville, Tennessee, the stage is set for you

Vermelden dat Nashville de place-to-be is voor wie van country muziek en honky tonk houdt, voelt aan als open deuren instampen. En laat dat dan de deuren zijn van het Grand Ole Opry, de wereldberoemde stage van de langstlopende live radio show in de VS. De plek dus om dé live country show van je leven mee te pikken. Opgelet: verwacht geen ronkende namen op de planken; wel sterren-in-wording. Hier stond zo vaak de wieg van zij die later uitgroeiden tot ’s werelds meest gerenommeerde countryzangers. Wie zich daar graag in verdiept, kan best mee de coulissen in tijdens de Backstage tour! Ook de Country Music Hall of Fame en Music Row met een rondje muziek sprokkelen in de RCA studio B behoren tot de musts!

Memphis, From Graceland to the Promised Land

Memphis en Graceland worden vaak in een adem vernoemd. En hoe kan het ook anders? Wie gaat zomaar voorbij aan de muzikale erfenis van The King? Graceland is na het Witte Huis dan ook het meest bezochte woonhuis-museum van de US. Vandaag Elvis has left the building voor altijd, maar zijn legacy leeft voort en hoe! Daarenboven staat hier op de oevers van de machtige Mississippi niet alleen de wieg van de Rock-n-Roll, ook de blues is hier helemaal thuis. Kan het je verwonderen dat alle excursies hier klinken als muziek in de oren? De Memphis Music Tour Bus, de Memphis Gibson Guitar Factory Tour, een live music venue op Beale Street en/of een evening Dinner and Music cruise aan boord van een historische river boat op ‘Ol’ man River’. Go and enjoy Rolling, rolling, rolling down the river?

New Orleans, where the Saints Go Marching In.

Meer dan waar ook is dit de plek waar muziek de invloed onderging van Caraibische en Afrikaanse ritmes. Bewijs daarvan hoor je in de vele beroemde bars en clubs van The French Quarter. Pat O’Briens, The Carousel Bar, The House of Blues, de Ooh Pooh Pah Doo bar…En dat zijn er maar een handvol; het aantal muziekvenues hier is echt eindeloos. Zin in een aha-momentje? Rond 1920 toen vele bars in New Orleans verplicht de deuren sloten, trokken heel wat jazzvocalisten naar Chicago en zelfs New York op zoek naar een toekomst waar muziek in zat. De befaamde New York Cotton Club bijvoorbeeld. Vandaag weerklinken jazz en dixie-klanken zomaar door de straten: vrolijk, opzwepend, hartverwarmend en ‘moving’, want die benen van je houd je nauwelijks stil, gegarandeerd! Tip: koop een kazou en speel gewoon mee! Hier lijkt elke dag wel Mardi Gras.

Zin om je leven wat op te luisteren? Wie al deze superlocaties in een tour wil combineren kan terecht bij Connections voor rondreizen in de USA en meer bepaald bij de Southern Charm selfdrive. Je hebt het stuur dus zelf in handen. Go!Explore.

 • Show Comments

 • Inge

  Zeer bruikbare tips voor mijn volgende reis langs de Southern Belles.

 • Merel

  Leuk te horen, Inge. Veel plezier op je reis langs de Southern Belles!

 • Inge

  Dankjewel Merel. Kijk al lang uit naar deze reis.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

 • name *

 • email *

 • website *

You May Also Like

Pillows Hotels zet voet aan wal in België

Nadat Pillows Hotels voet aan wal zette in Nederland, is nu ook België aan ...

10x toffe plekjes in LA!

Los Angeles wordt ook wel L.A. of City of Angels genoemd, en is groot, ...

Subscribe to our newsletter

You have successfully subscribed to the newsletter

There was an error while trying to send your request. Please try again.

THE TRAVELLING GENERATION will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.