Lissabon is niet alleen een trendy en hippe stad, het is ook de thuishaven van fado. Dit Portugese levenslied wordt nergens zo fel bezongen als in de Portugese hoofdstad. Een avondje fado is dan ook niet te versmaden en simpelweg een must bij een bezoek aan de stad. Wij legden alvast ons oor te luister bij een aantal locals om te vernemen waar je moet zijn. Hieronder vind je alvast een klein beetje duiding en 5 hotspots waar je op de eerste rij zit!

Fado?

Fado is het Portugese levenslied en heeft een heel herkenbaar geluid. Waar deze liederen vroeger enkel in armzalige kroegen te horen vielen, is dit ondertussen niet langer het geval. Lissabon bulkt van de plekjes waar je fado hoort van de bovenste plank. Fado bezingt het leven: de pieken en dalen, de weemoed, het verdriet en de mooie momenten. Als sinds 1829 staan melancholie en fatalisme centraal in de liederen. Het genre kende sindsdien pieken en dalen, maar is sinds eind jaren ‘90 opnieuw een vaste waarde. In een klassieke uitvoering is de fadista (de zangeres) vergezeld van een gitaar, bas en staande bas. De fado behoort sinds 2011 tot het culturele patrimonium van Unesco.

5 hotspots waar fado een centrale plaats inneemt

Senor Vinho

Misschien wel het meest gedistingeerde, klassevolle fado restaurant in Lissabon. Dit restaurant is eigendom van Maria da Fé, zelf een gereputeerde fadoster. Een aantal artiesten passeren de revue tijdens het diner en het eten is er voortreffelijk. Vanaf 19u kun je hier terecht, reserveren valt aan te raden.

Tasca do Jaime

In dit restaurant kun je in het weekend tussen 16u en 20u terecht voor een streepje fado. De zaak ademt fado uit, door de sfeervolle foto’s die de muren sieren. Het is een klein restaurantje, dus ook hier is de boodschap: wees er tijdig bij.

Clube de fado

Naast de Senor Vinho, de andere ronkende naam in de stad. Ook hier komen de toppers uit het genre aan bod. De eigenaar Mario Pacheco kan een aardig stukje gitaar spelen, dat staat als een paal boven water. Het eten is er niet geweldig, de muziek des te meer. Vanaf 22u30 is de zaak vrij toegankelijk.

Caixa Alfama 2018 l het fado festival

Ben je gek van Portugese muziek of wil je die ontdekken? Noteer dit festival dan maar met stip in je agenda. Twee dagen lang wordt het hart van Lissabon ingepalmd door fadoartiesten en fans van alle leeftijden. Meer dan 10 podia en 40 artiesten maken hun opwachting.

Zelf proberen?

Mag het wat minder klassiek en alternatiever? Dan is Tasca do Chico een topadresje. Op maandagen en woensdagen kunnen amateurs het podium op om hun ding te doen. Binnen is de sfeer uitgelaten en hangt het vol met voetbalsjaals. Als de deur dicht is, wacht dan even, op dat moment is er immers iemand aan het zingen.

Logeren en er naartoe? 

Wil je zelf Lissabon en/of de fado ontdekken? Dan kunnen we je zeker het The Lift Boutique hotel aanraden. Dit pareltje ligt in het centrum van Lissabon en brengt je meteen in de juiste sfeer voor een avondje fado. Je goedkope vliegtuigticket tik je natuurlijk ook bij Connections op de kop.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

4 eilanden, 4 keer een unieke belevenis in Costa Rica

Costa Rica, spreekt dat land ook tot jouw verbeelding? Caribische stranden, vulkanisch gesteente, overwoekerende ...

5 beste spa hotels ter wereld

De weldaad van een verblijf in een spa hotel valt niet te onderschatten. Even ...

Calcio Storico Fiorentino: Voetbal, maar dan niet voor watjes

Voetbal, ja, dat kennen we allemaal. Maar laat ons eerlijk zijn, de gemiddelde voetballer ...

Subscribe to our newsletter

You have successfully subscribed to the newsletter

There was an error while trying to send your request. Please try again.

THE TRAVELLING GENERATION will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.