Je bent vast al weleens geconfronteerd geweest met UNESCO Werelderfgoed. Denk maar aan de Taj Mahal, Machu Picchu of korter bij huis het historische centrum van Brugge. Maar wat houdt die titel nu eigenlijk concreet in? Wij leggen het even kort en bondig aan je uit, en laten zien wat Connections en UNESCO precies met elkaar te maken hebben…

Wat is UNESCO?

De afkorting UNESCO staat voor United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization, ofwel in het Nederlands: Organisatie der Verenigde Naties voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. Het is een gespecialiseerde organisatie van de Verenigde Naties met als missie het bijdragen aan de vredesopbouw, armoedebestrijding, duurzame ontwikkeling en interculturele dialoog door onderwijs, wetenschap, cultuur en communicatie.

Ok, helder, maar waar is de link met werelderfgoed?

Het Werelderfgoedprogramma is misschien wel één van de bekendste activiteiten van UNESCO. Sinds 1972 stimuleert deze organisatie de bescherming van het werelderfgoed. Deze komen op de Werelderfgoedlijst, een lijst met onroerende goederen met een uitzonderlijke, en universele natuur- en/of cultuurwaarde.

Wie stelt de UNESCO Werelderfgoedlijst eigenlijk samen?

Jaarlijks komt de Commissie voor het Werelderfgoed samen. Deze commissie bestaat uit 21, wisselende landen. Een plaatsje op de Werelderfgoedlijst levert geen geld op, toch hebben maar liefst 191 landen de lijst geratificeerd. Ieder land is zelf verantwoordelijk voor de bescherming en het onderhoud van de eigen monumenten. Wel is er het Werelderfgoedfonds, dat ingezet wordt wanneer een monument bedreigd wordt.

Hoe komt een monument op de Werelderfgoedlijst van UNESCO?

Alle landen die de Overeenkomst voor het Werelderfgoed hebben ondertekend, kunnen een nominatie indienen. Deze komt dan op een voorlopige lijst. Vervolgens stelt het land een nominatiedossier samen met zo veel mogelijk informatie over het monument dat het als eerste wil laten inschrijven. Dit dossier moet onder andere gedetailleerde beschrijvingen bevatten van de unieke waarde van dit monument (bijvoorbeeld in vergelijking met soortgelijke monumenten elders in de wereld) en plannen die aantonen hoe het behoud van het monument is ingericht.

Dit dossier wordt ingezonden naar het ondersteunend bureau van de Commissie voor het Werelderfgoed. Als deze het compleet genoeg acht, wordt het ter beoordeling voorgelegd aan twee adviesorganen: voor de culturele erfgoederen ICOMOS en voor de natuurlijke IUCN. Naast de universele waarde, zijn er nog 10 andere criteria. Het monument moet op zijn minst aan eentje voldoen.

De uiteindelijke beslissing over het al dan niet opnemen van een monument op de Werelderfgoedlijst ligt bij de Commissie voor het Werelderfgoed. Deze commissie komt één keer per jaar bijeen om, op basis van de adviesrapporten, te oordelen over de nieuwe nominaties.

De Commissie voor het Werelderfgoed kan een werelderfgoed plaatsen op de Lijst van bedreigd werelderfgoed. Dit gebeurt wanneer een grootschalig ingrijpen van buitenaf nodig is omdat het behoud in gevaar is. Met deze status kan acuut geld vrij worden gemaakt uit het Werelderfgoedfonds en wordt er internationale attentie gevraagd voor de bedreiging.

Connections goes UNESCO!

De UNESCO-monumenten met eigen ogen aanschouwen? Geen enkel probleem! Heel wat van de tours van Connections bevatten immers deze monumenten. Bovendien worden in mei, deze monumenten in de kijker gezet. Ontdek deze schatten van de wereld, boek je trip en duik de rijke wereldgeschiedenis in. GO UNESCO!

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

De mooiste plekjes op La Réunion

La Réunion is niet zo heel bekend bij ons, nochtans is deze Franse overzeese ...

6 praktische tips voor (beginnende) soloreizigers

Alleen op reis gaan kan best spannend zijn. Voor wie het nog niet eerder ...

5x Instagram travellers van Belgische bodem

Welkom in de wonderlijke wereld van Instagram, het plekje op je smartphone waar fotografie ...

Subscribe to our newsletter

You have successfully subscribed to the newsletter

There was an error while trying to send your request. Please try again.

THE TRAVELLING GENERATION will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.