Je bent vast al weleens geconfronteerd geweest met UNESCO Werelderfgoed. Denk maar aan de Taj Mahal, Machu Picchu of korter bij huis het historische centrum van Brugge. Maar dat houdt die titel nu eigenlijk concreet in? Wij doen het even kort en bondig voor je uit de doeken.

Wat is UNESCO?

De afkorting staat voor: De Organisatie der Verenigde Naties voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization, UNESCO). Het is een gespecialiseerde organisatie van de Verenigde Naties met als missie het bijdragen aan de vredesopbouw, armoedebestrijding, duurzame ontwikkeling en interculturele dialoog door onderwijs, wetenschap, cultuur en communicatie.

Ok, helder, maar waar is de link met werelderfgoed?

Het Werelderfgoedprogramma is misschien wel één van de bekendste activiteiten van UNESCO. Sinds 1972 stimuleert de organisatie de bescherming van werelderfgoed. Deze komen op de Werelderfgoedlijst, een lijst met onroerende goederen met een uitzonderlijke, en universele natuur- en/of cultuurwaarde.

Wie stelt die lijst samen?

Jaarlijks komt de Commissie voor het Werelderfgoed samen. Deze commissie bestaat uit 21, wisselende landen. Een plaatsje op de Werelderfgoedlijst levert geen geld op, toch hebben maar liefst 191 landen de lijst geratificeerd. Ieder land is zelf verantwoordelijke voor de bescherming en het onderhoud van de eigen monumenten. Wel is er het Werelderfgoedfonds, dat inspringt, moest een monument bedreigd worden.

Hoe komt een monument op de lijst?

Alle landen die de Overeenkomst voor het Werelderfgoed hebben ondertekend, kunnen een nominatie indienen. Deze komt dan op een voorlopige lijst. Vervolgens stelt het land een nominatiedossier samen met zo veel mogelijk informatie over het monument dat het als eerste wil laten inschrijven. Dit dossier moet onder andere gedetailleerde beschrijvingen bevatten van de unieke waarde van dit monument (bijvoorbeeld in vergelijking met soortgelijke monumenten elders in de wereld) en plannen die aantonen hoe het behoud van het monument is ingericht.

Dit dossier wordt ingezonden naar het ondersteunend bureau van de Commissie voor het Werelderfgoed. Als deze het compleet genoeg acht, wordt het ter beoordeling voorgelegd aan twee adviesorganen: voor de culturele erfgoederen ICOMOS en voor de natuurlijke IUCN.

Naast de universele waarde, zijn er nog 10 criteria. Het monument moet er op zijn minst aan eentje voldoen.

De uiteindelijke beslissing over het al dan niet opnemen van een monument op de Werelderfgoedlijst ligt bij de Commissie voor het Werelderfgoed. Deze commissie komt één keer per jaar bijeen om, op basis van de adviesrapporten, te oordelen over de nieuwe nominaties.

De Commissie voor het Werelderfgoed kan een werelderfgoed plaatsen op de Lijst van bedreigd werelderfgoed. Dit gebeurt wanneer een grootschalig ingrijpen van buitenaf nodig is omdat het behoud in gevaar is. Met deze status kan acuut geld vrij worden gemaakt uit het Werelderfgoedfonds en wordt er internationale attentie gevraagd voor de bedreiging.

Connections goes UNESCO

De UNESCO-monumenten met eigen ogen aanschouwen? Geen enkel probleem! Heel wat van de tours van Connections bevatten immers deze monumenten. Bovendien worden in mei, deze monumenten in de kijker gezet. Ontdek deze schatten van de wereld, boek je trip en duik de rijke wereldgeschiedenis in. GO UNESCO!

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

5 culturele citytrips gemaakt voor de herfst

Je zou het misschien niet zeggen als je in je t-shirt op een terrasje ...

4 dingen die je moet doen in Peru

Ok, Machu Picchu is natuurlijk een evidente must see in Peru, maar dit land ...

Ontdek het mooie Massachusetts!

Massachusetts is een staat in het Noordoosten van Amerika, in de regio New England. ...

4 kleurrijke wijken in Europa

Laat die regenboog maar komen, letterlijk dan. Want met deze vier prachtige wijken in ...

Subscribe to our newsletter

You have successfully subscribed to the newsletter

There was an error while trying to send your request. Please try again.

THE TRAVELLING GENERATION will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.