De Inca’s hebben iets magisch. Natuurlijk legt zowat iedereen onmiddellijk de link met Machu Picchu, maar wist je dat Cuzco ooit de hoofdstad was van het Incarijk? Bovendien is dit misschien wel de leukste stad die je in Peru vindt. Hoewel de dekselse Spanjaarden heel wat oude realisaties hebben afgebroken, blijven er nog genoeg restanten over om bij weg te dromen. Staat Machu Picchu op je planning? Sla dan zeker Cuzco niet over!

Deze stad ligt op 3.500 meter hoogte, wat voor een vreemd gevoel kan zorgen. Hoogteziekte komt hier dan ook geregeld voor. Meestal ben je er op een paar dagen vanaf, geen paniek dus. Sinds 1983 staat deze stad op de UNESCO Werelderfgoedlijst en daar zijn heel wat redenen voor. De Inca’s hebben er heel wat schatten achter gelaten.

Legendes te over

Deze magische stad zou in de 12e eeuw gesticht zijn door Manco Capac. De zon (Inti) stuurde hem en zijn zus erop uit om mensheid meer kennis en structuur te brengen, maar daar hadden ze natuurlijk een uitvalsbasis voor nodig. Deze werd in de vallei van Cuzco gevonden. De vruchtbare en rijke grond rond Cuzco en de Heilige Vallei zorgende voor gunstige omstandigheden voor landbouw, veeteelt en mijnbouw. Hierdoor werd de stad een belangrijke handelsstad in de Andes . Haar centrale ligging maakte de stad ook geschikt als uitvalsbasis voor het verspreiden van het christelijk geloof over de verschillende volkeren van de Andes. Het Incarijk strekte zich trouwens uit over grote delen van Peru, Ecuador, Bolivia en Chili.

Waarom Cuzco ook jou zal overtuigen

Verbluffende uitzichten, ontelbare pleintjes met kerkjes en muren die nog dateren uit de Inca tijd. Heden en verleden smelten hier samen. Er zijn heel wat toeristische attracties en kleurrijke locals, inclusief lama’s en alpaca’s. Kleurrijke beelden gegarandeerd.

Cuzco te voet verkennen

Om Cuzco te verkennen en te doorgronden heb je niet meer nodig dan je benen. Duik het doolhof in van straten en steegjes en laat de charme je overvallen. Een aanrader is zeker het vast het hoog gelegen plein San Cristobal. Hier heb je – zeker vroeg op de dag – een prachtig overzicht over de stad.

Andere must visits zijn zeker en vast de 4 ruïnes van Cuzco. Zo zijn de Tambo Machay, een watertempel. Je kunt eventueel te voet teruglopen naar de stad, terwijl je Puca Pucara, Q’enqo en Sacsayhuamán passeert.

2 andere must visits in Cuzco

San Pedro markt

Houd je van markten? Zet dan maar koers richting de San Pedro markt. Je winkelt er tussen de locals. Je vindt er fruit, souvenirs en kruiden. Zegt gebraden cavia je iets …

Plaza de Armas

Dit is het centrale plein van Cuzco, waar er altijd leven is. Je vindt er leuke koffiezaken en in het weekend veroveren dansers het plein.

5 insider tips

  • Probeer zeker en vast de lokale keuken! Lomo saltado, cavia of alpaca. Er zijn heel wat restaurants in de stad, dus probeer er zeker enkele uit. Heb je wat budget te besteden, strek dan zeker je beentjes een onder tafel in El Tupay.
  • Meer vertrouwen in de Starbucks en Mc Donald’s. Ze zijn hier authentiek vormgegeven en blenden geweldig in het uitzicht van de stad.
  • Kijk uit met het kopen van Alpaca wol. Er is heel wat namaak in omloop. Is de wol spotgoedkoop, dan heb je sowieso met namaak te maken.
  • Trek je naar Machu Picchu, vergeet dan zeker je paspoort niet. Je krijgt hier misschien wel de coolste stempel die je je kunt inbeelden. Er is een klein kantoortje net voorbij de ingang waar je deze kunt gaan halen.
  • Zet je op de Plaza de Armas, bestel een koffie en kijk wat er gebeurd. Bekijk het leven in de stad, kijk je ogen uit en voel hoe de rust je overvalt. Heerlijk.

Naar Cuzco?

Met Connections vlieg je supervoordelig naar Cuzco. Maar we hebben er ook een hele tour in de aanbieding. In de voetsporen van de Inca’s, voert je 10 dagen lang door Peru.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Ontdek het Wilde Westen in Wyoming

Met net iets meer dan een half miljoen inwoners en een oppervlakte van 253.000 ...

Iraklion: het kloppende hart van Kreta

Een reis naar Kreta is niet compleet zonder de hoofdstad Iraklion aan te doen. ...

5 culturele citytrips gemaakt voor de herfst

Je zou het misschien niet zeggen als je in je t-shirt op een terrasje ...

Logeren op de Chinese muur ?!?

De Chinese Muur. Een plek die ook wel één van De Zeven Wereldwonderen wordt ...

Subscribe to our newsletter

You have successfully subscribed to the newsletter

There was an error while trying to send your request. Please try again.

THE TRAVELLING GENERATION will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.