Bij het horen van het woord Masai dromen heel wat mensen spontaan weg. Logisch, want dit volk heeft een mythische reputatie. Maar waar vind je de Masai eigenlijk? Waar komen ze vandaan en welk verhaal zit er achter? Wij schetsen het even voor je, zodat je goed geïnformeerd in hun voetsporen kan treden. De moeite waard, dat garanderen we je

Het Masai-volk

De Masai waren ooit het grootste volk in Oost-Afrika. Ondertussen zijn ze met heel wat minder, maar deze nomadische veehouders leven nog altijd op min of meer dezelfde manier. Je vindt ze in Kenia en Tanzania. Een bezoekje aan dit volk en een blik werpen op hun eeuwenoude tradities blijft de moeite waard.

De keuken? Koeien, schapen en geiten. De huiden van deze dieren worden trouwens gebruikt om hun huizen te decoreren. De typische kammen in het haar zijn trouwens gemaakt van de botten van deze beestjes.

De rode doeken (shuka & kanga) die de Masai dragen zijn andere herkenbare items. Rood is immers de kleur van het leven. De bekendste juwelen zijn de spiraalvormige nekkettingen, die langzaamaan de nek uitrekken. Ook aan de oorlellen worden vaak gewichtjes bevestigd om deze langer te maken.

Hoewel de eeuwenoude tradities er nog steeds zijn, staan ze wel onder druk. Toeristen komen immers met horden dagelijks op het volk af. Dat betekent natuurlijk ook dat het pure er wel een beetje af is. Wil je een authentiek beeld van dit volk, dan zul je toch echt wel een eindje van de gebaande paden moeten afwijken. Met de juiste uitvalsbasis is dit echter perfect mogelijk. Bij Connections helpen we je hier natuurlijk graag bij.

Hoe zit een stam in elkaar?

Een masai leefgemeenschap is opgebouwd uit mannen in of meer dezelfde leeftijdscategorie. Ze ondergaan stuk voor stuk de rites om een krijger te worden en staan onder het toezicht van de stamoudste. Dit is niet echt een stamleider, maar hij heeft wel het spirituele leiderschap. Ze aanbidden trouwens maar één god en dat is Engaï.

Opgeven van land

De grootste bedreiging voor de Masai is het feit dat ze zonder land vallen. In Tanzania heeft de overheid heel wat van hun land afgepakt, waardoor ze dakloos zijn geworden. Heel wat boeren en veefokkers bezitten het land nu, terwijl enkel de minst gunstige stukken nog ter beschikking staan van de Masai.

Bijzondere weetjes

 

Jumping dance

De Masai hebben een bijzondere techniek om hoog te kunnen springen. Met hun (autoband) slippers, springen ze tot wel 1.5 meter in de lucht. De mannen van het dorp voeren dit uit om hun kracht en uithoudingsvermogen te tonen.

 

Proef tot krijger

Op hun 18e ondergaan de mannen een proef om krijger te worden. Als je 18 bent ga je samen met een oudere krijger de wildernis in voor 3 maanden. Met enkel een standaard uitrusting zoals je kledij, je mes en je stok wordt je op de proef gesteld. In die 3 maanden zul je verschillende uitdagingen ondergaan met als laatste ‘examen’ het doden van een leeuw met pijl en boog. Als je dat voltooid hebt, keer je terug als krijger naar je dorp.

We moeten wel erbij zeggen dat deze traditie quasi helemaal verdwenen is, omdat er steeds minder leeuwen zijn. Bovendien waren de overheden hier ook niet zo happy mee. Toeristen willen deze leeuwen immers zien tijdens hun safari.

Met Connections naar de Masai

Wil je zelf een bezoekje brengen aan dit tot de verbeelding sprekende volk? Zowel in Kenia als Tanzania bieden we je de mogelijkheid. Meer weten? Spring dan zeker één van onze travel shops binnen. Onze travel companions stippelen met plezier jouw reis uit!

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Yukon: 8 tips en bezienswaardigheden

Yukon is het meest noordwestelijk gelegen deel van Canada. Dit prachtige ongerepte gebied dat ...

10 gelukkigste landen ter wereld

Al 6 jaar op rij brengt het Sustainable Development Solutions Network van de Verenigde ...

2 apps voor doorwinterde citytrippers

Yep, je hebt je vliegtuigticket via Connections op zak, je bent helemaal klaar voor ...

Subscribe to our newsletter

You have successfully subscribed to the newsletter

There was an error while trying to send your request. Please try again.

THE TRAVELLING GENERATION will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.