Staat Riga op je bucketlist? Waarschijnlijk niet, bij heel weinig mensen doet de hoofdstad van Letland spontaan het hart sneller staan, en toch … Riga is een bezoekje meer dan waard, dat zal je waarschijnlijk na je eerste trip volmondig met ons eens zijn.

Op amper 2.5 uur vliegen en vervolgens amper een half uurtje van de luchthaven vind je de binnenstad van Riga. Wie bij het horen van Riga spontaan denkt aan asgrauwe Sovjet gebouwen, mag dit al onmiddellijk bijstellen: de hoofdstad oogt modern. Naar geschikte hotels is het echt niet lang zoeken dat geven we je op een briefje. Wat misschien nog wel het meest in het oog springt is de enorme centrale markt: de Rigas Centraltirgus, al zijn er meer dan andere bezienswaardigheden genoeg.

Onze 2 hoteltips

Luxe
Hotel Bergs l Small Luxury

Ben je op zoek naar een klein en stijlvol hotel waar ook de sterren zich thuisvoelen als ze in Riga zijn, dan zit je in Hotel Bergs perfect op je plaats. Dit 5-sterrenhotel krijgt niet anders dan lovende kritieken en is dan ook een zekere keuze.

Mainstream
Hotel Avalon

Aan de rand van de oude stad vind je Hotel Avalon, dat qua prijs-kwaliteitsverhouding amper te kloppen valt. Perfect gelegen, fijne kamers en een zeer goed ontbijt. De ideale uitvalsbasis voor de citytripper.

Bartip

Recht tegenover het Hotel Bergs vind je Demokratisk vina bars garage, een hippe cocktailbar. Sterren als Sting en Kylie Minogue gingen je hier al voor. Natuurlijk ook niet de goedkoopste hotspot van Riga, maar één cocktail moet toch kunnen, niet?

Perfect te voet te verkennen

De oude stad binnenstad van Riga laat zich uitstekend te voet verkennen. De Art Nouveau gevels zullen je ongetwijfeld charmeren. Het oude stadscentrum behoort tot het UNESCO Werelderfgoed en je zal onmiddellijk merken waarom. Kinderkopjes, smalle straten en sfeer, heel veel sfeer. Niet voor niets wordt Riga de Jugenstilhoofdstad van de wereld genoemd.

Andere aanraders die je gezien moet hebben? Het kasteel van Riga, de Sint-Jacobskathedraal en de Sint-Peterskerk. Beklim zeker de toren van deze laatste eens. 

Restauranttip l Muusu

Dit is één van de hoger aangeschreven restaurants van Riga en dat merk je dan ook aan de prijzen. Reken voor een voorgerechtje op om en bij de 10 euro en hoofdgerecht rond de 20 euro. Pittige prijzen als je weet dat het gemiddelde loon is hier rond de 800 euro schommelt.  De keuken zal je ongetwijfeld weten te overtuigen en de Baltische haring is een must. Reserveren is wel aangewezen, want anders is de kans klein dat je een plekje weet te bemachtigen.

Het voormalige Oostblok heeft de perceptie tegen, maar Riga is een superveilige stad. Ok, er gaan best wel wat vrijgezellenfeestjes door in Riga, maar daar heb je geen last van.

De centrale markt

De weg naar de centrale markt ligt bezaaid met een wirwar aan kraampjes en stalletjes. Sokken, sjaals en Sovjet memorabilia, ze liggen hier allemaal netjes naast elkaar. Sukkel je eindelijk tot de grote hanger, dan vind je er een walhalla aan vleeskramen. Karkassen liggen er open en bloot. Een hangar verder spelen de vissers winkeltje. In totaal zijn er 5 hangars goed voor een oppervlakte van 72.000 vierkante meter. Dit is de grootste markt van Europa, hier werden vroeger dan ook Zeppelin’s gebouwd.

Een andere landmark is zonder twijfel het vrijheidsmonument. Een gigantisch beeld dat de overgang vormt tussen het oude stadsdeel en het centrale nieuwere stadsgedeelte.

Restauranttip l Osta

Dit restaurant vind je op de linkeroever van de Daugava. Dit ultramoderne restaurant is prachtig ingericht. Gerookte voeding staat hier centraal.

Bartip l Makonis

Een hele chille bar waar het heerlijk zitten is in. De bartenders weten waar ze mee bezig zijn. Proef zeker de Riga Black Balsam, een lokale kruidenlikeur eens. 45 graden sterk en gebruikt in tal van cocktails.

Kruip eens in een bierspa

Nu zijn er een aantal heel goede biermerken in Riga, maar wil je ook je huid onder handen nemen, dan moet je zeker eens in een bierspa duiken. Een groot vat wordt gevuld met bieringrediënten en daar kruip je vervolgens in een aparte cabine in. Het valt te vergelijken met een jacuzzi, maar het bier zou je huid zacht maken. Slurpen van het water zouden we niet doen, maar er een biertje bij drinken kan perfect.

Leuk wist-je-datje

Riga is de WiFi-hoofdstad van de Wereld! Het is hier overal geheel gratis.

Naar Riga

Riga is helemaal niet ver vliegen en als je een beetje flexibel bent is het ook helemaal niet duur. Kijk voor je voordelige vliegtuigtickets op Connections.be.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Zomer in New York! 5 minder voor de hand liggende activiteiten!

Natuurlijk kun je gaan picknicken in Central Park, een tochtje met de fiets ondernemen ...

Guadeloupe: een Frans paradijs in de Caraïben

Guadeloupe is een Frans overzees departement in de Caraïbische Zee, bestaande uit een archipel ...

6 leuke activiteiten met kids in Japan

Met de kinderen naar Japan? Gewoon doen! In het artikel hieronder lichten we in ...

EDUTRIP: travel companions op stap in Hong Kong

Het leven van een Connections travel companion is hard. Alhoewel … Als fervente reizigers ...

Subscribe to our newsletter

You have successfully subscribed to the newsletter

There was an error while trying to send your request. Please try again.

THE TRAVELLING GENERATION will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.