Alaska is de grootste staat van de Verenigde Staten en een paradijs voor liefhebbers van een nog ongerepte natuur. Van hoge bergtoppen tot gletsjers en wilde dieren: in Alaska vind je het allemaal, en waan je je soms heel eventjes alleen op de wereld. Reizen door Alaska is in alle opzichten een beleving. Ben je op zoek naar inspiratie voor je rondreis door Alaska? Met onderstaande tips geven we je vast een voorzetje – en voorpretje!

Met een oppervlakte van 1.481.347 km² is Alaska zo groot als Spanje, Frankrijk, Duitsland en de Benelux tezamen. Met 800.000 inwoners heeft het echter wel de laagste bevolkingsdichtheid van de Verenigde Staten. De grootste oppervlaktes zijn dus onbewoond natuurgebied en ontelbaar veel parken. Zoveel zelfs, dat Alaska te groot is om in 1 reis te ontdekken. Als eerste tip geven we je dan ook mee dat je een duidelijk plan moet maken en je route door deze indrukwekkende staat op voorhand moet uitstippelen. Vergeet zeker niet onderstaande plaatsen, parken en musea te bezoeken, onze top 10 bezienswaardigheden van Alaska.

Anchorage

De grootste stad van Alaska is Anchorage, voor veel reizigers het startpunt van een reis door Alaska. Ook bij Connection’s rondreis door Alaska is dit de eerste plaats van bestemming. Anchorage is een moderne stad en prima plek om even bij te komen van de lange vliegreis in een comfortabel hotel. Met de prachtige natuur binnen handbereik, moet je hier echter niet te lang willen blijven rondhangen. Het Anchorage Museum, het Alaska Native Heritage Center en het planetarium zijn overigens wel aanraders.

Hondensleeën

Zowel in de zomer als in de winter is het mogelijk om in Alaska een rit te maken met de hondenslee. In de zomer rijden de hondensleeën op wieltjes, in de winter door de sneeuw. Tijdens een hondenrit ben je volledig samen met de natuur op de best mogelijke manier. Vaak worden deze ritten aangeboden in combinatie met een rondleiding en demonstraties, zoals op de sleehonden ranch van Jeff King.

Tenakee Hot Springs

Tenakee Springs mag niet ontbreken tijdens je reis door Alaska. Dit kleine dorpje is namelijk bekend om zijn warme natuurlijke baden. Deze warme bronnen bevinden zich in een badhuis in het centrum van Tenakee Springs. Het water heeft een temperatuur van gemiddeld veertig graden. Het gebied rondom Tenakee Springs leent zich verder prima voor lange wandeltochten, hiking, kajakken, zeilen en whale spotting.

Kenai

Aangezien Alaska te groot is om in 1 keer te kunnen ontdekken, is het slim om keuzes te maken. En zo’n slimme keuze is een bezoekje aan het schiereiland Kenai waar je op een relatief klein oppervlak alle essentiële Alaska-ervaringen kan beleven. Zo kan je een prachtige wandeling maken door de Kenai Mountains, een woeste bergketen met besneeuwde toppen. Het uitzicht wordt hier gedomineerd door gletsjers en fjorden, heel bijzonder! Ook kan je er wildkamperen in de woeste natuur of Kenai Fjords National Park en Kachemak Bay State Park bezoeken.

Kenai Fjords National Park

Vlak aan het Kenai schiereiland vind je het Kenai Fjords National Park, een gebied vol gletsjers en fjorden. Hier komen bergen, ijsmassa’s en het water van de oceaan samen. Een fascinerende plek om te gaan kajakken of wandelen, met de Harding Icefield Trail als populairste route. Tijdens deze wandeling lijkt het alsof je in de ijstijd bent beland en de klim omhoog is loodzwaar. De totale tocht duurt 6 tot 8 uur, maar het uitzicht is onbeschrijfelijk mooi!

Talkeetna Lakes Park

In dit park met prachtige meren en bossen kun je een heerlijke wandeling gaan maken. Hier geniet je van de prachtige, ongerepte natuur om je heen en kom je oog in oog te staan met dieren als elanden, vossen, otters en beren. Vanaf Talkeetna vertrekken ook de zogenaamde flightseeing excursies langs de toppen van Mount Denali, ook zeker een aanrader!

Denali National Park

De Denali is de hoogste berg van Noord-Amerika en vormt letterlijk het hoogtepunt van je reis door Alaska. Het Denali National Park is van reusachtige afmetingen en het grootste deel is enkel te voet of per hondenslee te bekijken. Maak in ieder geval een rondje met de shuttlebus en voorzie 1 volledige dag om de wandelpaden te volgen. Ben je een echte avonturier? Ga dan raften op de ijskoude Nenana Rivier of maak een klimexpeditie naar de bergtop. In het park vind je verschillende kampeerplekken, maar je kan ook ergens in de wildernis je tentje opzetten. Into the wild!

Dalton Highway

Dalton Highway, ofwel route 11 is een lange autoroute die dwars door Alaska loopt. Deze autostrade doorkruist een gigantisch gebied met dichte naaldbossen, hoge bergtoppen en uitgestrekte vlaktes, en geeft een geweldig beeld van het Arctisch gebied. De weg begint ter hoogte van de stad Fairbanks en eindigt zo’n 666 kilometer noordelijker bij de Noordelijke IJszee. Dit is een road trip waarbij je de elementen trotseert, want je kan er dagen rijden zonder iemand tegen te komen. Zorg dus dat je goed voorbereid aan je reis begint en hou de weersvoorspellingen goed in het oog.

Op zoek naar het Noorderlicht

Het Noorderlicht is in Alaska waarneembaar in de periode van eind augustus tot en met begin april. De stad Fairbanks wordt beschouwd als de beste plek in Alaska om het Noorderlicht te kunnen waarnemen. Het hangt echter wel samen met een aantal factoren. Zo moet het donker zijn, en is de kans op waarneming groter op een koude, heldere avond. Soms kan je het Noorderlicht urenlang zien, soms slechts enkele minuten. Maar als je het ziet, dan is dit indrukwekkende natuurverschijnsel een bijzondere once in a lifetime experience!

Gates of the Arctic National Park

Het noordelijkste park in Alaska is Gates of the Arctic National Park. Dit is de toegangspoort tot de poolcirkel en een van de meest afgelegen plekken van de Verenigde Staten. Overdag kan je hier in totale stilte wandelen, en onderweg kom je de mooiste dieren tegen. In de avond zet je je tent op in de wildernis en ben je overgeleverd aan de krachten van de natuur. Gates of the Arctic National Park is vooral een aanrader voor de echte survival-expert!

Overtuigd van de schoonheid van Alaska? Boek dan een voordelige rondreis door Alaska via Connections of boek een goedkope vlucht naar Anchorage en begin je reis maar vast te plannen!

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Sint Maarten: een paradijsje in de Caraïbische Zee

Op zoek naar een echte droombestemming? Dan is Sint Maarten de perfecte keuze! Het ...

Op roadtrip à la carte door Portugal

Wil je genieten van een relaxte, ongedwongen roadtrip maar er wel zeker van zijn ...

Ga eens op safari: onze tips!

De grote trek van 2 miljoen hoefdieren door de Sergenti staat weer voor de ...

Minder evidente epische roadtrips

Niet mis mee om met een cabrio de kustlijn van de Verenigde Staten te ...

Subscribe to our newsletter

You have successfully subscribed to the newsletter

There was an error while trying to send your request. Please try again.

THE TRAVELLING GENERATION will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.