De Zweedse hoofdstad Stockholm is op 14 eilanden gebouwd die elkaar verbinden met bruggen waardoor het de titel ‘Het Venetië van het Noorden’ kreeg. Stockholm is een prachtige stad omringd met water en bomvol mooie, hippe wijken. Het is er niet supergroot, waardoor het de perfecte stad is om in een (verlengd) weekend te ontdekken. Zo kan je er heerlijk ronddwalen en fietsen, shoppen en eten, en kan je er leuke musea bezoeken. In dit artikel geven we je de beste tips om Stockholm te ontdekken bij je volgende citytrip naar een van de leukste steden van Scandinavië!

Dwalen door Gamla Stan

Gamla Stan is de oude stad van Stockholm. Je vindt hier kleine straatjes die uitkomen op Stortorget, het oudste marktplein van de stad. Rond de kerstperiode verandert dit plein in een gezellige kerstmarkt. In het beursgebouw op Stortorget vind je het Nobelmuseum waar je alle Nobelprijswinnaars en hun baanbrekende ontdekkingen kan bekijken. Om de hoek staat het indrukwekkende Koninklijk Paleis, waar dagelijks om 12 uur ’s middags de wisseling van de wacht plaatsvindt.

Manneken Pis op zijn Zweeds

Op het pleintje Bollhustäppan staat het kleinste standbeeld van Zweden waarin een jongetje afgebeeld is dat naar de maan kijkt. Bij zijn piepkleine beentjes worden vaak snoepjes of muntjes neergelegd, en in de winter krijgt deze ‘Kleine Prins van Stockholm’ een mutsje op en een sjaaltje om. Het schijnt geluk te brengen als je het bronzen ventje een aai over zijn bolletje geeft!

Hippe hotspots ontdekken in Södermalm

Was Södermalm vroeger een arbeiderswijk, nu is het de hipste wijk van Stockholm. Vooral het deel SoFo en rondom Mariatorget zijn zeer populair. Hier vind je de mooiste designwinkels, boetiekjes, galerieën, creatieve hotspots, hippe lunchrooms en toprestaurants. Vooral ’s avonds is Södermalm een leuke plek om heen te gaan, hier heerst een relaxte sfeer op straat dat doet denken aan een mix van Berlijn en Brooklyn. In de zomer zijn de terrasjes en parken gezellig druk en kun je hier urenlang mensen kijken.

Ontdek Stockholm per fiets!

Er zijn slechts enkele wereldsteden die het gemak van fietsen in de stad hebben ontdekt. Na Amsterdam, Kopenhagen en New York pakt ook Stockholm steeds vaker de fiets. De afgelopen jaren is het fietspadennetwerk sterk verbeterd en is het Citybikes project opgezet. De vele bruggen die de eilanden van Stockholm met elkaar verbinden maken het fietsen ook nog eens extra leuk. Per fiets kan je gemakkelijk de verschillende wijken van de stad ontdekken. Of neem deel aan een georganiseerde fietstocht zodat je op plekken komt waar je zelf niet snel zou komen, en interessante weetjes over Stockholm leert kennen.

Een stevige portie cultuur, kunst en muziek

Stockholm is een van de steden met de meeste musea ter wereld, die miljoenen bezoekers per jaar trekken. Zo kan je een bijna volledig intacte 17de-eeuwse geborgen schip ontdekken in het Vasa Museum, zing je mee met Agnetha, Björn, Benny en Anni-Frid in het ABBA Museum, vind je in het Moderna Museet hedendaagse kunst uit Zweden en van internationale kunstenaars, waaronder werken van Salvador, Dali en Picasso, en kan je op het eiland Djurgården het grote openluchtmuseum en dierentuin Skansen bezoeken. Andere populaire musea zijn het Fotografiska en Metro Art in de metro waar meer dan 90 stations versierd zijn met beeldhouwwerken, schilderingen, en mozaïek van zo’n 150 kunstenaars. Kortom, ga je een weekendje op citytrip naar Stockholm, dan is er genoeg keuze voor een portie cultuur, kunst en muziek!

View from the top!

Er zijn in Stockholm 2 manieren om te genieten van een prachtig uitzicht over de stad. Als eerste kan dit vanaf het dak van het stadhuis. Je moet hiervoor wel een flink aantal traptreden voor omhoog, maar het uitzicht maakt het meer dan waard. Vanaf boven zie je goed dat Stockholm uit verschillende eilanden bestaat. Let wel op, er mogen per dag slechts 30 mensen op enkele vaste momenten naar boven. Bovendien zijn kaartjes snel uitverkocht, boek deze dus op voorhand. Een andere plek in Stockholm waar je kan genieten van een prachtig uitzicht over de stad, is de bijzondere Skyview. Hierbij stap je in een glazen bol die je naar de top van het grootste bolvormige gebouw ter wereld brengt: de Ericsson Globe. Een bijzondere ervaring en een mooi uitzicht!

Bij Connections vind je goedkope vliegtickets naar Zweden en boek je toffe, budgetvriendelijke hotels in Stockholm of complete citytrips naar de Zweedse hoofdstad. Go explore Scandinavia!

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Insider hotspots in Lissabon

Dat Lissabon steeds populairder wordt, daar kunnen we niet omheen. Logisch ook, de stad ...

7x de beste nachtclubs van New York

New York City staat bekend als ‘the city that never sleeps’, en dat heeft ...

De beste reisgadgets voor je volgende trip

Reisplannen zijn gemaakt en tickets zijn geboekt: voilà, klaar om te gaan! Of toch ...

Subscribe to our newsletter

You have successfully subscribed to the newsletter

There was an error while trying to send your request. Please try again.

THE TRAVELLING GENERATION will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.