Vergeet gin-tonic, ga eens voor rum! Rum is al heel wat jaren populair en recent al helemaal aan een opmars bezig. Maar wat is het verhaal eigenlijk achter rum en waar zitten de Zuid-Amerikaanse invloeden. Wij zetten even een aantal feiten op een rijtje. Zo geniet je volgende keer nog net iets meer van je rum.

De oorsprong van het suikerriet – het voornaamste bestanddeel van rum – ligt in Azië. Christopher Columbus zorgde er in 1493 vervolgens voor dat het suikerriet op Haïti en de Dominicaanse Republiek terecht kwam. Het Caribisch gebied is dan ook perfect geschikt voor het verbouwen van suikerriet. Al snel kon je het suikerriet dan ook vinden op Cuba, Jamaica en Puerto Rico.

Maar… hoe kwam men dan aan rum?

Wel, het restproduct bij het kristalliseren van suiker is het sap melasse. Deze werd met water gemengd en in de zon gelegd om te gisten. Dit leverde rum op, wat oorspronkelijk werd gebruikt als medicijn. De typische kleur krijgt rum door het rijpen op vaten, want van origine is rum wit. Hoe langer de rijping, hoe donkerder de kleur. De bruine rum heeft een meer uitgesproken smaak, waardoor je deze perfect puur kunt nuttigen, de lichtere varianten vinden dan weer hun weg naar cocktails.

Havana Club en Bacardi, twee labels om te onthouden:

  • Havana Club
    Wil je bij je bezoek aan Cuba ook rum proeven, waag je dan aan een Havana Club. Dit merk dat sinds 1934 bestaat is de meest verkochte rum ter wereld. In 1960 werd het bedrijf genationaliseerd door Fidel Castro. Het bedrijf is nog steeds voor een stuk in handen van de Cubaanse regering.
  • Bacardi
    Een naam als een klok. In 1830 emigreerde de Spaanse wijnhandelaar Fucando Bacardi Masso naar Cuba en begon daar met een eigen distilleerderij. Het logo van Bacardi met de vleermuis, verwijst naar de vleermuizen in de nok van het oorspronkelijke gebouw waar deze bijzondere rum geproduceerd werd.

Ook dit bedrijf werd in 1960 genationaliseerd. De familie had echter tijdig alle bezittingen overgebracht naar de nabijgelegen Bahama’s. De rum die nu nog in Cuba wordt geproduceerd in de oude Bacardi gebouwen gaat door het leven als Caney.

Een bezoekje brengen aan het rum museum?

Trek je met Connections naar Cuba en wil je wat meer weten over rum? Bezoek dan zeker eens het Museo del Ron Havana Club. Je steekt er heel wat op over hoe rum gemaakt wordt, en het leukst van al is: proeven is toegestaan!

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Beach bars om bij weg te dromen

Ben je niet zo’n culturele meerwaardezoeker? Of misschien houd je wel van afwisselingen en ...

De mooiste stranden, verrassend dichtbij

Verlang jij ook al naar zon, zee en strand? En dan het liefst een ...

De beste reisgadgets voor je volgende trip

Reisplannen zijn gemaakt en tickets zijn geboekt: voilà, klaar om te gaan! Of toch ...

Verlaten en prachtig …

Je alleen op de wereld voelen? Genieten van prachtige bouwwerken zonder een massa anderen? ...

Subscribe to our newsletter

You have successfully subscribed to the newsletter

There was an error while trying to send your request. Please try again.

THE TRAVELLING GENERATION will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.