Benieuwd hoe het is om te gaan skiën in de Canadian Rockies? Eva Janssens deelt met ons haar ervaringen over het unieke skiresort Jasper, waar ze afgelopen skiseizoen met 3 vrienden naar toe ging. Naast de beroemde pistes van Jasper, de poedersneeuw en adembenemend mooie uitzichten heeft Jasper nog veel meer moois te bieden. Hieronder lees je Eva’s tips!

Begin dit jaar heb ik samen met 3 vrienden een skitrip gemaakt naar Jasper via Connections. Dit was een superervaring die ik graag met jullie deel! De fijne tijd begon eigenlijk al bij de voorbereidingen van onze reis. Skiën in Canada stond al lang hoog op onze bucketlist, dus we hadden zeer hoge verwachtingen!

Temperaturen tegen -30°C

Na wat opzoekwerk over Jasper, bleek dat er eigenlijk veel meer te zien en te doen was dan enkel het skigebied Marmot Basin. Ook wat betreft de temperaturen ter plaatse, hebben we veel voorbereidingen moeten treffen. Wij zijn gewoon om te gaan skiën in de Alpen en meestal zelfs in de periode maart en april, waardoor de temperaturen altijd wel aangenaam zijn. Toen bleek dat de gemiddelde temperatuur in februari in Jasper tussen de -2°C en -7°C lag, leek ons dit zeker geen probleem. Echter voor vertrek bleken de temperaturen een gigantische duik te nemen en keken we tegen temperaturen tot -30°C aan! Allerlei voet- en handwarmers, extra thermisch ondergoed, warmere handschoenen werden dan maar snel aangekocht. We stonden duidelijk nog voor een uitdaging, want we wisten niet wat we moesten verwachten…

Ready, set, go!

Op 22 februari 2019 startte dan eindelijk ons avontuur. Gepakt en gezakt (zelfs een beetje overdreven) vlogen we van Brussel, met een tussenstop in Amsterdam, naar Edmonton. Bij aankomst stond ons reeds een verrassing te wachten, want we hadden niet gedacht dat ook het landschap in Edmonton volledig wit zou zien van de sneeuw.

Snowy roads to Jasper

Nadat we onze huurwagen hadden opgehaald, reden we dan ook met een enigszins bang hartje de besneeuwde wegen van Edmonton op richting Jasper. Het verkeer ging echter vlot, en al snel zaten we op één rechte weg tot aan onze bestemming. Ongeveer 10 minuten later stonden we alweer voor de volgende uitdaging… we kwamen in een sneeuwstorm terecht! We beseften al snel dat dit een lange rit ging worden. De sneeuwstorm bleef dan ook duren tot we na 6 uur rijden uiteindelijk in Jasper arriveerden.

Onze jetlag verdween als sneeuw voor de zon…

Door de ‘Dark Sky Preserve’ van Jasper, was het pikdonker bij aankomst en hadden we dus geen idee waar we eigenlijk terecht waren gekomen, maar na een moeilijke (jetlag) eerste nacht bleek dat de omgeving waar we zaten ongelofelijk mooi was! Stralend weer (trouwens ook voor de rest van onze vakantie) en het dorp lag er helderwit bij, omringd door de besneeuwde bergtoppen van de Rocky Mountains. Prachtig!

Legendarische poedersneeuw

Op voorhand hadden we besloten om slechts 3 dagen te gaan skiën en de andere 3 dagen de omgeving te verkennen. Dag 1 gingen we uiteraard richting pistes. De legendarische poedersneeuw van Canada wilden we toch zelf eens gevoeld hebben. Het gebied van Marmot Basin was niet erg uitgebreid, maar wel voor ieder wat wils. Al snel bleken de superlatieven voor de kwaliteit van de sneeuw zich op te stapelen. Aangedrukte sneeuw met een klein laagje poeder, geen enkel plekje ijs te vinden, boulevards van pistes en zeer weinig volk, maakten dit onmiddellijk een fantastische ervaring. De koude temperaturen speelden ons wel een beetje parten, aangezien het overdag toch nog een frisse -20°C was (boven zelfs kouder) en we dus geen uren aan een stuk op de pistes konden blijven staan. Desalniettemin kon onze skitrip op dit moment al niet meer stuk!

Jasper National Park, meer dan sneeuw en ijs

Dag 2 was de koudste dag van onze vakantie. ’s Morgens was het -32°C en we hadden een ochtendtour geboekt richting Maligne Canyon. Goed aangekleed stonden we om 9u gereed om opgepikt te worden. Deze dag bleek uiteindelijk ook weer adembenemend te worden. Prachtige uitzichten en het indrukwekkende aanzicht van de volledig bevroren canyon deden onze monden opnieuw openvallen. De wandeling met de gids was echt de moeite, waarbij we veel te weten kwamen over Jasper National Park en zijn omgeving.

Walk on the lake…

In de namiddag besloten we om nog een wandeling te gaan maken in de buurt van Pyramid Lake (slechts 10 min rijden van Jasper), aangezien het nog steeds zeer koud was. Pyramid Lake bleek een vrij groot meer te zijn, dat in de winter volledig bevroren en besneeuwd is, waardoor er veel activiteiten op het meer terug te vinden zijn als Cross Country Ski, ijshockey en wandelpaden. Opnieuw waren we verbaasd over de prachtige omgeving.

Best slopes ever!

Dag 3 stond opnieuw in het teken van de fantastische pistes en waagden we ons aan de fameuze Blak Diamonds en Double Black Diamonds, met momenten een heuse thriller…

dig

Icefield Parkway

Tijdens het voorbereidend opzoekwerk werd snel duidelijk dat we Icefield Parkway één van de mooiste wegen ter wereld is en deze mochten we natuurlijk niet missen. Aangezien het winter was en we de condities van de wegen niet altijd goed konden inschatten, besloten we om de weg slechts tot aan de Columbia Icefield te rijden. Onderweg wisten we opnieuw niet waar we eerst moesten kijken. De weg loopt eigenlijk volledig naast de Athabasca River, maar deze was helemaal besneeuwd, wat prachtige uitzichten gaf. Stops zoals Athabasca Falls, Sunwapta Falls, en uiteindelijke de Columbia Fields werden niet overgeslagen. Gek was wel dat we het gevoel hadden dat we alleen op de wereld waren. Gedurende de hele dag, zijn we misschien maximum 10 andere wagens tegengekomen op de weg. Op elk uitkijkpunt waren we alleen. Ook toen we onze wagen parkeerden om tot aan de Athabasca Glacier te wandelen, moesten we oude voetsporen volgen om ons in de juiste richting te gidsen, want hier liepen we ook helemaal alleen over de besneeuwde velden. Dat deze weg als één van de mooiste ter wereld beschreven wordt, zal zeker niet gelogen zijn. Wat een mooie winterse omgeving en opnieuw een prachtige dag om nooit te vergeten!

Cross Country Skiën, dé activiteit in Jasper

Al snel hadden we ook door dat dé activiteit in deze omgeving het Cross Country Skiën was. Niemand had hier ervaring mee, dus reserveerden we een instructeur om ons in 2 uur tijd een beetje op weg te helpen. Dit bleek een flinke work-out te zijn, maar wel de moeite om eens te doen. In de namiddag konden we onze skills dan zelf een beetje bijschaven en gingen we opnieuw richting Pyramid Lake om de pistes uit te proberen. Opnieuw een zeer fijne ervaring!

Ski and the city

Als afsluiter zijn we natuurlijk nog een dagje de pistes van Marmot Basin gaan bedwingen. Jammer genoeg kwam het stralende zonnetje van de hele week op deze dag niet tevoorschijn, maar dat heeft ons humeur er niet minder op gemaakt. Jasper zelf is trouwens ook een zeer gezellig stadje midden in de natuur met veel leuke restaurantjes. Wat betreft après-ski was hier niet veel te beleven, maar de lokale brouwerij had een gezellige bar waar altijd veel volk aanwezig was.

Sneeuw zonder natte voeten!

De extreme koude en de poedersneeuw waren ook een aparte ervaring. Aangezien het daar een droge koude is, hadden we geen last van aangevroren ruiten en na een opwarming, kon je er weer voor een paar uur tegen. Een sneeuwballengevecht was niet aan de orde, evenals een sneeuwpop maken, want de fijne poedersneeuw blijft niet plakken. Dit maakt natuurlijk ook dat je gewoon door de sneeuw kan wandelen zonder dat je natte voeten krijgt!

Al bij al was het dus een vakantie om nooit te vergeten. Veel afwisseling van activiteiten en allemaal adembenemend mooi. De verwachtingen van de beroemde pistes van Jasper werden vlotjes ingelost, wat het alleen maar een nog betere vakantie maakte.

Beleef een unieke wintersportvakantie in Jasper met Connections!

Boek hier goedkope vliegtickets naar Canada of een compleet verzorgde skireis naar Jasper en ontdek zelf hoe bijzonder de Canadian Rockies zijn!

Tekst en foto’s: Eva Janssens

 

 

 

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Reis in stijl naar Parijs met de Thalys

Citytrip Parijs gepland? Dan is die zonet nog een stuk stijlvoller geworden. Vanaf de ...

Uber al meer dan enkel wagens

Taxi’s, campers, huurwagens, alle vervoersmiddelen zijn goed om ons op reis te verplaatsen. Maar ...

Travel Talks: Maxime’s tips voor Sumatra

Hoe tof is het om mooie reisverhalen en insider tips te lezen van de ...

De speeltuin voor avonturiers: Hawaii

Inge gaat geregeld op reis, alhoewel, dat is eigenlijk nog een understatement. Inge gaat ...

Subscribe to our newsletter

You have successfully subscribed to the newsletter

There was an error while trying to send your request. Please try again.

THE TRAVELLING GENERATION will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.